Sven Wilms over starten als ondernemer en zijn succesformule

Sven Wilms over starten als ondernemer en zijn succesformule
Ondernemers aan het woord Tips

Sven Wilms is een rasechte ondernemer met een enorme wilskracht en drive. Aanvankelijk was het de bedoeling Sven te interviewen over hoe zijn beginperiode als ondernemer is verlopen en hoe hij naar de toekomst kijkt. Het werd veel meer dan dat, een echte inspirerende babbel.

Als hij binnenkomt trekt hij meteen alle aandacht naar zich toe en hij hoeft daar zelf eigenlijk helemaal niets voor te doen. Gedurende ons gesprek zal ook blijken waarom. De manier waarop deze man in het leven staat maakt van hem een voorbeeld bij uitstek voor elke ondernemer die echt iets wil bereiken.

Ondanks het feit dat Sven maar liefst 8 bedrijven leidt lijkt hij de ontspanning zelve. Meteen volgt de eerste les van de avond. “Ondernemen is van je passie je beroep kunnen maken”, aldus Sven. Daar hoort ook risico’s nemen bij maar je zal zien dat wanneer je iets doet wat je graag doet je automatisch een positieve ingesteldheid aanneemt.

Zijn leven als professioneel ijshockeyspeler en turnleraar gaf hij op. “De zekerheid die ik op dat moment had heb ik geruild voor het onbekende. Tot op de dag van vandaag heb ik daar nog geen seconde spijt van gehad”, zegt Sven. De zin om te ondernemen was er niet plots maar is er eigenlijk altijd geweest. In het eerste en tweede middelbaar had Sven te samen met twee kameraden wel een heel origineel handeltje. “Omdat weinigen het durfde deed ik het maar”, zo begint Sven met het vertellen over zijn allereerste  ervaring als ondernemer. “Ik kocht playboys en verhuurde deze aan ieder die er gebruik van wilde maken”, vervolgt Sven. Beide barstte we in lachen uit, wat een verhaal. Een beetje interpretatie brengt mij wel tot de tweede les van de dag. Als je onderneemt durf dan out of the box denken en laat je vooral niet begrenzen. Al gauw werd het allemaal wat serieuzer want Sven blijkt een cijfernerd te zijn. Op zijn zestiende kocht hij zijn eerste aandelen. “Ik kende niks van aandelen maar ik hield alles bij in een Excel bestand, zo kon ik het overzicht behouden en lukte het me toch” verteld Sven.

De start van iets moois

Als sportieveling werkte Sven als turnleraar maar ook in 4 fitnesszaken om wat bij te verdienen. Zo is hij in het fitnesswereldje terecht gekomen. “Ik constateerde in de fitnesszaken waar ik werkte dat deze zich richtten op bodybuilding waardoor de drempel voor de andere sportievelingen of geïnteresseerden te groot was om binnen te stappen. Ik zag daar meteen een opportuniteit in en heb deze kans dan ook gegrepen”. Het concept BodyMove was geboren. “Bij ons moet iedereen kunnen sporten, iedereen moet zich welkom voelen”, zegt Sven.

De eerste zeven jaar kende de bedrijven van Sven een constante groei maar niet alles was rozengeur en maneschijn. Op de weg naar zijn succes kende hij ook vele tegenslagen. Niet allemaal op zakelijk gebied. Jammer genoeg moest Sven in zijn jonge leven ook al afscheid nemen van een aantal van zijn vrienden. “Dit waren telkens zeer zware klappen, je hebt absoluut nergens nog zin in maar je beseft wel dat je vooruit moet. Het komt er eigenlijk op neer dat je uit elke tegenslag de kracht moet halen om er weer keihard voor te gaan”, wijze woorden van een man die door het leven raast als een TGV.

Formule voor succes

Toen ik Sven de vraag stelde of hij dacht dat er een formule was voor succes beantwoorde hij die positief. “Focus en nooit opgeven”!, zegt Sven overtuigd. “Voor alles is er een oplossing als je creatief bent. Want dat moet je zijn als ondernemer. Een goede voorbereiding is 95% van het werk, anticipeer en denk altijd 3 tot 5 stappen vooruit en vergeet vooral niet dat het de details zijn die het verschil maken. Heb ook nooit spijt van dingen die je gedaan hebt, er is geen weg terug. Kijk voor je uit, neem je verantwoordelijkheden voor je gemaakte fouten en geef weer gas”. Deze tips vormen geen zekerheid op succes maar zetten je wel goed op weg. Om er te komen in business moet je wel uitgaan van je eigen kracht want volgens Sven worden starters en ondernemers in het algemeen nog altijd niet voldoende gewaardeerd en ondersteund. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar onderschrijven.

“Let the phone sing, and the door swing”.

“Ondernemen wordt makkelijker naargelang je succes hebt” aldus Sven. Toch moet je opletten voor valkuilen want het kan ook weer snel kelderen. Zorg dat je altijd een wat als? scenario hebt en een buffer om een aantal maanden te overbruggen bij tegenslag. Sven haalt altijd het onderste uit de kan, maximaliseren op alle gebied. Zijn goed gevulde dagen krijgt hij alleen maar gebolwerkt door vroeg op te staan en laat door te werken. Iedere ondernemer heeft dus ook een partner nodig die onvoorwaardelijke steun biedt, een klankbord. “Laat je goed omringen, zeker in de beginfase”, geeft Sven mee.

Sven’s grootste succes

Sven Wilms Marathon in EindhovenAls laatste vroeg ik Sven naar zijn grootste succes. Niet helemaal onverwacht gaf hij hierop een antwoord dat niets met business te maken heeft. “Vorig jaar liep ik de marathon van Eindhoven volledig uit, was me dat kicken”! Ik zie nog altijd de glinsteringen in de ogen van Sven wanneer hij zijn verhaal doet. “Het was juist de periode dat ik bezig was met de onderhandelingen om mijn fitnessactiviteiten te verkopen aan Snap fitness uit Amerika. Ik had hierover met niemand gesproken dus het was best een intense en intensieve periode. Ook mijn voorbereiding was alles behalve perfect. Ik liep vooraf twee keer op schoenen die hiervoor niet bestemd waren, met een blessure tot gevolg. Tot overmaat van ramp moest ik de dag voor de marathon om nieuwe schoenen. Natuurlijk kom je dan onderweg jezelf tegen maar dan heb je twee keuzes, doorgaan of opgeven. Ik ben doorgegaan zoals ik dat altijd doe, op karakter. Ik geef toe dat ik onderweg wel een traantje heb weggepinkt, fantastisch was dat!”

Een mooie afsluiter van een warme, inspirerende en aangename babbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met